Onsdag 7. februar, kl. 20.00: Erlend Apneseth Trio – Friscena

Tidløs grensesprengende, urgammel og ny, gripende unikt og vakkert på samme tid. Poetiske superlativkombinasjoner har nærmest stått i kø, og står der fortsatt, når Erlend Apneseth tar opp hardingfela si. Kanskje må det bli sånn, når musikken representerer noe helt eget. Med solide røtter i den norske folkemusikkarven har Apneseth med sin trio trådt inn i et åpent landskap der sjanger er blitt mindre viktig. Trioen med musikere fra helt forskjellig bakgrunn har skapt noe splitter nytt og fascinerende. Noe bortenfor tradisjonsmusikken, men samtidig noe universelt, magisk og vakkert. Apneseth fra Jølster er en av landets fremste hardingfeleutøvere, opptrer i A-klassen under Landskappleiken, har vært solist med Bergen Filharmoniske Orkester og har etter hvert mottatt nok priser til å gjøre støvtørking på peishylla til en komplisert affære. Med seg i trioen har han Stephan Meidell på barytongitar, live samplinger og elektronikk, og Øyvind Hegg-Lunde på trommer og perkusjon.

I 2016 slapp trioen albumet Det Andre Rommet på det renommerte plateselskapet Hubro. Plata fikk overveldende kritikker i Norge, så vel som internasjonalt, i magasiner som MOJO og BBC Music Magazine. Den havna på flere årets beste-lister, blant annet i Aftenposten og Dagsavisen. I tillegg vant plata Folkelarmprisen og ble nominert til Spellemannsprisen i Norge i kategorien “Åpen Klasse”. “Er det samtidsmusikk? Er det jazz? Er det folkemusikk? Ikke vet jeg, men denne platen er så gripende annerledes at det ikke spiller noen rolle” skrev Maren Ørstavik da Aftenposten tok for seg Det klassiske Musikkåret 2016. Om Erlend Apneseth Trios siste album, Åra (utgitt september 2017), skriver Svein Andersen i samme avis: ”Uhyre samspilt. De tar det hverdagslige og gjør det til noe nærmest eventyraktig. En melodi som «Saga» er en stemningsfull meditasjon over et verktøy vi alle kjenner. Her blir det hele tilnærmet sakralt.” Selv påstår trioen å ha hatt Resonans i turné-kikkerten i lang tid. Vi ser fram til å endelig få dem inn i varmen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *